KarbosGuide.dk

Sony DSC-F828 (testet marts 2004)

DSC-F828
 • Næste side
 • Forrige side

 • Sony's bedste digitale kamera

  Sony er en koncern, der fremstiller underholdningselektronik. Dermed har Sony ikke umiddelbart de bedste forudsætninger for at fremstille digitale kamera - skulle man tro. Men Sony fremstiller rent faktisk en stor del af de billedsensorer (CCD-elementer), der sidder i de almindelige digitalkameraer. Samtidig køber Sony sig til den teknologi, de mangler fx objektiver - når nu de ikke (modsat eksempelvis Canon og Nikon) selv har ekspertise på dette område.

  DSC-F828 er Sonys highend-kamera, som blev annonceret august 2003. Der er tale om en ordentlig klump af et kamera - næsten et kilo vejer det:

  DSC-F828

  Kameraet bygger på de tidligere "tønde-formede" modeller som F717 (fra september 2002) og F707 fra August 2001. Der er altså tale om et meget stærkt kamera i den såkaldte prosumer-klasse (professionel consumer) med det bedste, Sony kan levere indenfor digitale kameraer:

 • 8 megapixel CCD-billedsensor (5 MP i den tidligere model 707).
 • 4-farvet pixelgitter med ny grøn nuance (emerald).
 • Meget lysstærk 7 X optisk zoom.
 • RAM-kort af CF-typen og RAW-filer.

  Objektivet i model DSC-F828 er fremstillet på licens fra tyske Carl Zeiss:

  DSC-F828

  8 MP CCD

  Med 8 millioner pixels sætter Sony en ny standard for de mindre digitale kameraer. Det lyder meget besnærende. De fleste tests viser desværre, at de mange flere pixels ikke er giver nogen væsentlig forbedring.

  Problemet med de mange pixels ligger i tætheden. Sony-kameraet arbejder med en meget lille billedsensor. Faktisk er det lydfølsomme område kun 8,8 x 6,6 mm, og det er ikke meget. Sonys gamle 5MP-sensor har de samme mål. Det betyder, at afstandene mellem de enkelte sensorer er nede på 2,7 mikrometer. I 5MP-sensoreren er afstanden 3,4 mikrometer.

  Jo mindre billedsensorerne er, jo mindre bliver lysfølsomheden og jo mere baggrundsstøj danner kameraets elektronik.

  DSC-F828

  Nyt filter

  De fleste kameraer benytter i dag et såkaldt RGB-filter foran billedsensorerens lysdioder. Filtret har formlen G-R-G-B, i det der er to grønne sensorer for hver rød og blå. I DSC-F828 ser vi et nyt filter kaldet G-R-E-B, idet der er to nuancer af grøn (grøn og emerald). I følge Sony skulle det give bedre farvegengivelse:

  G-R-E-B-filter


  Vores meninger

  Det første indtryk er, at Sony DSC-F828 er et usædvanligt lækkert produkt. Det stinker langt væk af kvalitet, alt er udført i de bedste materialer.

  Kameraet er en rimelig stor sag, det skal man være klar over. Det skyldes selvfølgelig objektivet. Her er tale om en 7X zoom, der svarer til 28 - 200 mm brændvidde i standardmålene. Det er en perfekt zoom - ikke mindst i kraft af, at den starter allerede ved 28 mm vidvinkel. Samtidig har vi nok markedets bedste lysfølsomhed, idet den største blændeåbning er 2,8 ved 7X zoom. Det er imponerende.

  Objektivets kvaliteter er ellers glimrende. Det viser vores tests, og det fremgår også af mere grundige tests, man kan læse i forskellige magasiner.

  Vores egen erfaring er, at Sony DSC-F828 tager glimrende billeder, men det virker ikke som om, at der er flere billeddetaljer end i et godt 5MP-kamera, som fx Minolta A1. Faktisk har Fujifilm S7000 efter vores mening en noget bedre opløsning i praksis. Men om der er 5 eller 8 megapixels opløsning har formentlig heller ikke den store praktiske betydning - det væsentlige er kameraets øvrige kvaliteter. Og her mangler ikke ret meget.

  Det ville være oplagt at give kameraet en optisk stabilisator, som man har det i Minolta A1 og i det ny Canon Pro1. Her ophænges objektiv og billedsensor i en "gyro"-konstruktion, som fanger en stor del af rystelserne, og som virker rigtig godt.

  Rystestabilisatoren svarer til 2-3 blændes større lysfølsomhed i objektivet. Man kan altså fotografere uden rystelser ved 1/125 eller måske sågar 1/60 sekund, hvor man uden stabilisator skulle op på 1/500 sekund.

  LCD-skærmen har ikke samme kvalitet som fx i Canons kameraer. Farverne virker bestemt ikke troværdige, når billedet vises efter optagelsen. Det har nu efter vores mening ikke den store praktiske betydning. Bare billederne er i orden, og det er de!

  ISO

  Man kan variere lysfølsomheden fra 64 til 800. I praksis vil værdierne 64, 100 og 200 være anvendelige; der er støjen minimal.

  CF og RAW

  Det er dejligt, at se Sony giver mulighed for brug af CF-ramkort i kameraet. Det er meget muligt, at Sony er glade for deres egen opfindelse, MemorySticks, men der ikke mange andre, der har godt at sige om formatet. Compact Flash er fortsat den billigste, mest robuste og på mange måder mest konkurrencedygtige lagertype.

  Kameraet kan også optage i RAW-formatet, hvilket er en rigtig god ide, især da Sonys SRF-filer kan indlæses i Adobe Photoshop CS, når man har opdateret med det seneste Raw-plugin.

  RAW-filerne fylder hele 17 MB, hvilket virker lidt overdrevet. Måske benytter Sony ikke den tabsfri kompression, som er så effektiv i fx Canons kameraer? Der lagres en JPEG-kopi samtidig med RAW-filen. Det er rigtig fint, blot tager lagringen alt for lang tid i forhold til andre kameraer. Vi har teste med CF-kort i Ultra II-klassen, som er de hurtigste på markedet. Alligevel tager lagringen 4-5 sekunder, hvor kameraet er blokeret. Det kan gøres meget bedre.

  Det er lidt synd, at man altid beskriver kameraernes mangler, og det man er utilfreds med. De bør ikke overskygge kameraets kvaliteter. Sony DSC-F828 er fremragende kamera, som enhver vil kunne blive glad for. Det er stort, men da selve kamerahuset kan vinkles i forhold til objektivet, er det let at optage med det. Man er så at sige tvunget til at benytte begge hænder under fotografering, og det sikrer et godt greb.

  Det er dejligt, at man skal dreje på objektivet for at zoome og fokusere manuelt. Der er ringe til begge dele, og det giver den helt rigtige fornemmelse - som i et klassisk SLR-kamera.

  Menusystemet virker meget overskueligt, og det er let at betjene med den lille joystick:

  Kameraet er hurtigt; det starter med det samme. Der er minimal forsinkelse, når man trykker af. Autofokus virker meget sikker og hurtig - nok noget af det bedste på markedet. Så alt i alt - et lækkert kamera, hvis man vil have en kraftig zoom med god lysstyrke, høj opløsning og et gennemført kvalitet.


 • Se sammenligningende optagelse med Fujifilm FinePix S7000.

  Læs også om Fujifilm FinePix S7000, der også er et fremragende zoomkamera.

  Læs om Adobe RAW plugin til Photoshop.

  Læs om digitale kameraer i hæftet: "Digitalkameraet fra A til Z" og redigering af farvefotos i hæftet "Fotoredigering fra A til Z"


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.