KarbosGuide.dk

Fujifilm FinePix S7000 (testet oktober 2003 og februar-marts 2004)

Indhold:

 • Introduktion
 • Zoom-kameraer
 • 12 MP og hastighed
 • Mere, konklusion

  S7000

 • Næste side
 • Forrige side

  idg580

 • Introduktion

  Velkommen til en artikel om et rigtig godt kamera, Fujifilm FinePix S7000:

 • Kompakt 6 MP-kamera med 4. generations Super-CCD fra Fujifilm.
 • 12 MP output
 • 6X optisk zoom

  Dette er ikke en videnskabelig test. Vi har ikke foretaget kontrollerede testoptagelser - den slags findes der masser af på nettet (se fx www.dpreview.com, der er vores favoritkilde til oplysninger om de forskellige kameraer.

  S7000

  Dette er en personlig test af et nyt zoomkamera - baseret på først otte dages afprøvning af kameraet i Sydfrankrig og siden et længere udlån her i 2004.

  Resultatet? En klar anbefaling. Vi har efterhånden prøvet mange kameraer og er rimelig kritiske. Denne model fra Fujifilm kan vi varmt anbefale - især når man tager prisen i betragtning.

  Zoom

  Kameraer med kraftig zoom (6X, 7X, 8X eller 10X) har gerne en anden konstruktion end de mere almindelige lommemodeller:

 • De fylder mere i dybden (på grund af objektivet).

 • Den optiske søger er erstattet af en elektronisk viewfinder (EVF).

  Dette kamera fungerer fint på dette punkt. Når man kan zoome så kraftigt ind, falder det meget naturligt at bruge den elektroniske søger. Det giver en fornemmelse som i et almindeligt spejlreflekskamera - man fornemmer, at man kigger gennem linsen, hvilket man faktisk også gør. Billedet vises bare på en lille, højopløselig LCD-skærm, der sidder bag "kighullet", ligesom i mange videokameraer.

  Du har dog også en traditionel LCD-skærm bag på kameraet. Man trykker på en knap for at skifte mellem EVF og LCD:

  S7000

  Hvis LCD-skærmen kunne foldes ud og vinkles, ville den nok være mere brugbar, men det er ikke tilfældet, den sidder fast på bagsiden. Hverken LCD- eller EVF-skærmen gengiver billedets farver særlig godt, men det er et problem for mange kameraer.

  Zoom-kameraer kan virke store og klodsede, og ofte er en almindelig 4X zoom tilstrækkelig til de fleste opgaver. Så vi er ikke de store fans af zoomkameraer. Men dette Fujifilm S7000 ligger godt i hånden, og man zoomer hurtigt ind og ud. Autofokus er rimelig hurtig og ganske præcis. Så selvom kameraet er noget større end fx vores trofaste gamle Canon G2 (der fortsat laver gode optagelser), så er det absolut acceptabelt, hvad størrelse angår.

  12 MP og hastighed

  Det første der slår én er, at kameraet er lynhurtigt. Og det er hurtigt på alle de vigtige områder:

 • Ved start - klar til optagelse på notime.
 • Ved fokusering - lynhurtig og præcis autofokus.
 • Ved eksponering - du trykker af, så er billedet taget. Intet delay.
 • Ved lagring - fotos gemmes lynhurtigt, så kameraet er klar til næste optagelse.

  S7000

  Fujifilm benytter deres helt egne billedsensorer, Super-CCD (se også denne artikel). Det er en noget anderledes konstruktion end de tilsvarende sensorer fra Sony, som bruges i de fleste lommekameraer.

  Det helt afgørende er, at Super-CCD'en for det meste afleverer billeddata, der har dobbelt så høj opløsning som antallet af sensorceller. I dette tilfælde har vi altså en sensor med 6 millioner "øjne". I andre kameraer ville det give en billedfil på 6 MP. Her får vi en fil på 12 MP (4048 x 3040 pixels). Dette er en følge af Super-CCD'ens opbygning; skal man have alle billeddetaljer med fra sensoren, skal man op i fordoblet opløsning.

  Oprindelig blev dette brugt til marketing; kameraer fra Fujifilm kunne meget tidligt reklamere med 4,3 MP - længe inden konkurrenterne kunne levere 4 MP-modeller. Denne marketing gav nok bagslag, for der var jo ikke tale om ægte 4,3 MP, billedsensoren optog med 2 MP.

  I dag har de fleste forstået, at Fujifilms Super-CCD er en god konstruktion, der har en del fordele frem for andre designs. Problemet er, at den høje opløsning næsten bliver til en ulempe - mange vil i hvert fald lige overveje, om det er nødvendigt med 12 MP-billedfiler fra et 6 MP-kamera. Men det er det, og heldigvis udgør filerne ikke noget praktisk problem. Kameraet er nemlig lynhurtigt. Man kunne frygte, at de 12 MP store billedfiler ville være håbløst tunge i praksis, men det er bestemt ikke tilfældet. Kameraet håndterer billederne, som "vejede" de kun 1 MP. Denne hastighed gør, at man tager enormt mange billeder.

  Billedfilerne fylder cirka 2,5 MB, når man kører i 12 MP med JPEG. Det er helt acceptabelt for så god en billedkvalitet.

 • Se en 12 MB billedfil (2,6 MB).

  I øvrigt giver Super-CCD'en (mig bekendt som den eneste billedesensor på markedet) mulighed for at forøge følsomheden til 800 ISO uden forøget støj. Det foregår ved, at man slår pixels sammen to og to. På den måde bliver der kun 3 MP i billedet, men altså med en meget høj følsomhed. Det er rigtig smart, for så kan du i mange situationer lave indendørs optagelser uden flash.

 • Se et eksempel på en 3 MB billedfil (720 KB) optaget ved 800 ISO.

  S7000

  Hastighed er komfort

  Hurtigheden var en meget glædelig overraskelse. Man kan tydeligt mærke, at Fujifilm har udviklet en kraftig billedcomputer til kameraet, samt at lysmåler, autofokus mv. er optimeret til det yderste.

  Normalt fotograferer man meget med et digitalkamera - langt mere end med et analogt kamera. Men når digitalkameraet så er hurtigt, kan man bare knipse af uden at spekulere på det. Vi tog mere end hundrede fotos pr. dag under testen. Det lille XD-kort virker særdeles overbevisende.

  Rent softwaremæssigt fungerer kameraet fint. Det ses som et drev, når det tilsluttes pc'en - selvfølgelig med lynhurtige USB 2.0-forbindelse. Der er direkte installation under Windows 2000, uden brug af cd.

  S7000

  Konklusion mv.

  Vi har koncentreret os om "almindelig" brug af kameraet. Vi har knipset hundredevis af fotos i mange forskellige situationer. Vi har primært benyttet det programmerbare mode (P), der fungerer fuldautomatisk.

  Vi har med glæde benyttet RAW-filformatet, som nu understøttes af Photoshop CS, som har det mest geniale RAW-plugin. Kameraet er rigtig godt til makro-optagelse, hvor man kan komme helt ned på 1 cm afstand.

 • Her er et testbillede på 6 MP, taget med makro..

  Fujifilm FinePix S7000 er både et avanceret zoomkamera og et rigtig happy shooter-kamera. Det er nemlig meget let at bruge, og har en række gode kvaliteter:

 • Et harmonisk og velbygget kamera, der ligger godt i hånden.
 • Gode, skarpe, velbelyste og farveneutrale billeder i alle situationer.
 • Meget høj opløsning med masser af billeddetaljer
 • Logisk og ukompliceret betjening.
 • Lynhurtig elektronik: Opstart, autofokus og optagelse.
 • Høj lysfølsomhed (200 ISO som standard).
 • Mulighed for 800 ISO i 3 MP-kvalitet.
 • 6X zoom svarende til 35 - 210 mm
 • En rigtig god blitz, der automatisk aktiveres, når man smækker den op.
 • Videoptagelse i 640 x 480 pixels opløsning med plads til mange minutters optagelse på ram-kortet.
 • Plads til både xD og CF-memory (køb den hurtigste type, fx Sandisk Ultra II).
 • Lav pris. Kameraet kan købes i USA for 3500 kr! Herhjemme er det selvfølgelig dyrere, men det er stadig langt billligere end andre zoomkameraer.

  Vinderkamera med blandede anmeldelser

  Fujifilm har her lavet et virkeligt vinder-kamera, det er i hvert fald vores mening efter tre måneders mere eller mindre daglig brug.

  Underligt nok har de forskellige tests, man kan læse, været mere beherskede i deres vurdering. Nogle skriver, at kameraets menusystem er rodet. Det synes vi ikke har den store betydning. Vores oplevelse er, at kameraet er let tilgængeligt; enhver kan knipse, så snart det er pakket ud, uden at læse manualen (der er lige så god og dårlig som alle andre).

  Der er også nogle skribenter, der klager over støj fra Fujifilms Super-CCD. Det kan vi heller ikke se. Men det er nu ikke kun os, der er begejstrede. Det klassiske amerikanske fotomagasin "Popular Photography & Imaging" (som kan anbefales, det er ikke dyrt i abonnement) er meget begejstrede i februar 2004-udgaven. De konkluderer, at S7000 er en "top-notch picture-making machine", som burde blive en "big gun" indenfor zoomkameraer.

  Magasinet finder, at den effektive opløsning svarer til cirka ni megapixels. Det glæder os at læse, for sådan opfatter vi det også selv. Der er klart flere billedetaljer end fx i Sonys 8 MP-kamera (F828).

  Hvad kunne man så savne?

  Det ville være fint med en LCD-skærm, der kan foldes ud. Vi benytter ofte den elektroniske søger (EVF) - som i et SLR-kamera. Men i situationer, hvor man fx fotografer med kameraet højt hævet i luften, er en vippeskærm uundværlig.

  Vi kunne også ønske en orienteringssensor, så kameraet selv og automatisk vender billedet rigtigt, når det er taget på "højkant".

  Vidvinkeloptagelse sker ved 35 mm brændvidde (standardmål) - 28 mm havde været meget bedre. Der er faktisk ret stor forskel. Objektivet kunne måske også være lidt mere lysstærkt; her er største blænde 3,1 ved 6X zoom, hvilket er helt fint, men den måtte da gerne være endnu bedre.

  En optisk stabilisator ville også være fin, men nu skal man også huske på prisen. Det her er et billigt zoomkamera med ydelse i den tunge ende. Man kan altid finde mangler ved et kamera, da ingen modeller er perfekte. Men dette Fujifilm S7000 kan varmt anbefales. Det er et af de bedste kameraer overhovedet, og prisen er forbavdende lav.

  S7000

 • Se sammenligningende optagelse med Sony DSC-F828.


  Læs om digitale kameraer i hæftet: "Digitalkameraet fra A til Z" og redigering af farvefotos i hæftet "Fotoredigering fra A til Z"


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.