KarbosGuide.dk

Kerio Personal Firewall

 • Næste side
 • Forrige side

  idg580

 • Kerio Personal Firewall

  Har du brug for en firewall? Svaret er formentlig bekræftende, selvom det måske ikke er dit første ønske til ny software.

  Download Kerio Personal Firewall her

  Firewallen er et beskyttende filter, som du sætter mellem din pc og internettet. Meningen er, at du sikrer dig mod uønsket indblanding på din pc.

  Hvis firewallen virker, er det kun programmer og processer, du selv har accepteret, der har adgang til at arbejde på din pc.

  Hvis du har ADSL eller en anden konstant internet-forbindelse, bør du ubetinget have en firewall. Når pc'en hele tiden er på nettet, står den i princippet pivåben for indblanding udefra. Det kan fx være spion- eller virusprogrammer, du har fået ind på din egen pc, som sender oplysninger ud på nettet. Eller det kan være hackere eller andre på nettet, der bryder ind på din pc. Den slags vil vi ikke have, og det er firewallens opgave at sikre os mod det!

  Firewallen er altså et filter som du selv skal konfigurere. Som udgangspunkt stopper en firewall al trafik; den skal have at vide, hvilken trafik der er legal, og hvilken der er uønsket.

  Find en firewall

  Der findes mange typer firewalls. Det bedste skulle være de hardware-baserede, hvor man enten bruger en hel pc eller en lille boks som grænseflade mellem din pc og nettet.

  De fleste benytter dog en software-baseret firewall. Selve firewall-programmet er i princippet det samme, om den er hard- eller software-baseret. Ulempen ved den sidste form er, at hvis en hacker er dygtig nok, så kan han komme til at afmontere firewallen. Det kan han ikke, hvis den er "brændt i hardware". Når den først er sat op, kan man ikke ændre på dens konfiguration .

  I mange større edb-net har man en hardware-baseret firewall, som tager sig af al trafikken udadtil - fra virksomhedsnettet mod internettet. Kerio Personal Firewall installeres så på de enkelte pc'er og virker som filter indenfor netværket. Dvs i mod de andre pc'er på nettet, som jo også let kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

  Som privat pc-bruger må vi satse på, at den softwarebaserede firewall er sikker nok. Meget tyder da også på, at det er tilfældet. Men hvad skal man så vælge? Windows XP leveres med en udmærket lille firewall, som skulle fungere fint. Vi bruger selv Windows 2000, og fik for nylig kraftigt anbefalet produktet Kerio. Det kan hentes i en testversion, der har fuld funktionalitet i 30 dage. Derefter fungerer den stort set uforandret, mens den fulde version koster $45.

  978

  Firewalls har et lidt dårligt ry blandt almindelige brugere. De kendes som noget hulens indviklet halløj, der skal konfigureres af en ekspert, før de virker. Du skal tage stilling til port ditten eller datten som i Zonealarm og andre af de kendte shareware-firewalls.

  Sådan er Kerion slet ikke.

  Meget brugervenlig

  Det eneste du vil se til Kerio er dette skærmbillede:

  976

  Det kommer op, hver gang der sker en "ny handling" på computeren, hvor ét program aktiverer et andet. Så har du fire muligheder:

 • Giv din tilladelse til handling.
 • Opstil en regel, der generelt tillader netop denne handling.
 • Sig nej til denne handling.
 • Opstil en regel, der generelt forbyder netop denne handling.

  Meningen er altså, at reglerne regulerer, hvad der er tilladt, og hvad der er forbudte aktiviteter på din pc. I starten vil du med fordel bare svare Ja og Nej til de forskellige handlinger - uden at opstille regler. Det vil være det mest fornuftige. Ulempen er, at skærmbilledet popper op i tide og utide.

  Efterhånden lærer man, hvad der skal tillades, og hvad der skal forbydes. Men det kræver, at man lige læser teksten i Kerios skærmbilleder - det er ultravigtigt. Hvis man er i tvivl, kan man bare sige Nej til handlingen.

  Du vil opleve en utrolig masse aktiviteter på din pc, som du ikke anede eksistensen af. Programmer som RealPlayer og mange andre går på nettet i tide og utide. Det kan være en udsøgt fornøjelse at forbyde dem det:

  Men du skal selvfølgelig give din tilladelse i en lang række tilfælde:

 • Når du klikker på et link i en email. Så må Internet Explorer godt aktiveres.

 • Når du dobbeltklikke på en PDF-fil i en email eller på en hjemmeside. Så må Acrobat reader godt åbne dokumentet.

 • Osv. - du kommer hurtigt til at kunne skelne mellem de forskellige processor på pc'en og lærer også en del om programmernes adfærd.

  Midlertidig disabling

  Når du installerer nye programmer eller laver opdateringer gennem Windows Update, kan firewall'en gå helt i selvsving. Der kommer den ene advarsel efter den anden. Da det er engangsforteelser, er der ikke grund til at opstille regler, som giver generel tilladelse i hvert tilfælde.

  Men for at undgå at skulle tage stilling i hvert tilfælde, er det meget lettere midlertidigt at sætte firewallen ud af drift, mens installationen står på. Det gør man let med et højreklik på det lille ikon i proceslinjen:

  Konfigurationen

  Egentlig er der ikke stor grund til at skulle rode med indstillinger i Kerio. Hele arbejdet sker ved hjælp af de regler, som man løbende opstiller. Men der findes et konfigurations-program, som kan give overblik over, hvad der egentlig foregår.

  Her kan du specificere, hvordan firewallen generelt skal forholde sig til cookies og javascripts mv. Det er nærmest de samme indstillinger man finde i Internet Explorer, hvor de bare er langt mere indviklede. Her er det pænt og logisk arrangeret:

  Du kan også se, hvilke regler, du har oprettet, og de kan slettes, hvis man fx er kommet til at tillade noget forkert.

  Konklusion

  Vi er bestemt ikke eksperter i sikkerhed og firewalls. Men vi er klar over alvoren i disse forhold.

  Vi fik anbefalet Kerio af en sikkerhedsekspert, der siger, at programmet er helt i top. Så det må vi stole på. Men vi kan selv vurdere brugerfladen - og den er god! Man kan ikke undgå at skulle tage stilling til de forskellige processor på pc'en, men systemet med et enkelt skærmbillede med fre valgmuligheder er enkelt og logisk.

  Vi kan klart anbefale Kerio. I kombination med fx antivirusprogrammet PC-cillin fra Trend Micro, der er vores favorit, skulle man være nogenlunde sikret på en almindlig pc!


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.