www.karbosguide.dk

Pentax *ist D - digitalt spejlreflekskamera

 • Næste side
 • Forrige side

  idg580

 • Pentax *ist D

  Endelig fik vi lejlighed til at prøve et digitalt spejlreflekskamera. Den danske importør af Pentax FoviTech var så venlige at låne os et Pentax *ist D. Det blev til en rigtig god oplevelse.

  Før den digitale æra fotograferede vi selv med Pentax spejlreflekskameraer, og fra den tid har vi et par gamle tunge glasobjektiver med Pentax K-fatning. Derfor var det ekstra interessant at prøve netop et Pentax digitalt spejlreflekskamera.

  Vores 20 år gamle analoge Pentax-kamera

  Der har de senere år været meget fokus på Canons digitale spejlreflekskameraer, især model EOS 10D og 300D, som har opnået meget stor popularitet. Pentax er et langt mindre firma end Canon, og derfor er det lidt imponerende, at de kan stille op med et så avanceret produkt. Men på den anden side har Pentax faktisk fremstillet en række gode mindre digitalkamera, så de har teknologien i huset. Vi har selv prøvet det meget lille S4, som tager rigtig flotte billeder og alligevel kan gemmes i en pakke cigaretter.

  Hvis man læser de internationale anmeldelser af Pentax *ist D, stilles det gerne op mod Canon EOS 10D. Der er vist bred enighed om, at kameraerne på mange måder minder om hinanden og har sammenlignelig kvalitet. Pentax-kameraet er dog noget mindre end Canons model.

  Pentax *ist D

  Pentax *ist D i hovedtræk

 • Handy lille spejlreflekskamera med underligt navn
 • 6,3 MP billedsensor fra Sony, interline CCD
 • 11 punkts TTL Phase matching autofokus og 16-segments TTL-lysmåling
 • Professionelt SLR-hus med kraftig plastic-coated metalhus
 • Udskiftelig optik, leveres med 18-35 mm zoomlinse (2X zoom)
 • Fatning til alle Pentax-objektiver inklusive 67/645 med brug af adapter
 • Forlængelsesfaktor 1,5.
 • ISO 200 - 3200
 • Optager i JPEG eller 12 bit RAW, som er Photoshop CS-kompatibelt
 • Indbygget pop-up flash og sko til ekstern Pentax systemflash
 • Strømforsyning fra 4 x AA batterier

  Pentax *ist D

  Det første indtryk

  Det var en meget speciel oplevelse at fotografere med digitalt spejlreflekskamera for første gang. Efter at have arbejdet 99% digitalt siden 1997, har man vænnet sig til forsinkelser, objektiver der fiser ind og ud, blib-lyde og lamper, der blinker. Her sker ikke en sk.., når man tænder for Pentax-kameraet, sådan opleves det. Det er bare klar til at fotografere - øjeblikkeligt.

  I et spejlreflekskamera ser man man motivet gennem objektivet. Det er en anden fornemmelse end at se billedet på en skærm. Det virker langt mere "autentisk", og man komponerer billederne på en helt anderledes "aktiv" måde. Så det var herligt igen at se ud gennem linsen! I øvrigt virker LCD-skærmen overhovedet ikke som søger i et spejlreflekskamera.

  Når man så trykker af, så siger det klunk, spejlet svipper op og ned, og billedet er taget. Nøjagtig som i det mekaniske Pentax K1000. Det er en fantastisk fornemmelse - som at "fotografere rigtigt", som i gamle dage.

  Pentax *ist D

  Sensor med høj lysfølsomhed

  Billedsensoren er den samme som den, der benyttes i Nikon D100. Der er tale om en CCD-chip i såkaldt APS-størrelse (23,5 X 15,7 mm). Det vil sige, at sensoren har et lysfølsomt areal, der er næsten 10 gange så stort, som det vi finder i et almindeligt 5 MP-kamera med en 1/1,8" CCD. Det giver sig selv, at når det lysfølsomme areal er så stort, så vil det opfange langt mere lysenergi ved en given lukkerhastighed. Det giver to fordele:

 • Lavt støjniveau
 • Høje ISO-værdier

  Vi vænnede os straks til at fotografere ved ISO 800, det var jo herligt. Se denne optagelse, der er lavet indendørs, uden flash ved 1/150 sekund og blænde 2,0 (klik for at se det originale billede):

  Generelt var billedkvaliteten ganske imponerende. Det virker som om, der er blødere overgange mellem farverne, og der er større dynamik (forskel fra mørkt til lyst) end det, man er vant til fra de små digitalkameraer. Se et par eksempler, klik for at se de originale billeder, der er kvaliteten tydelig:

  Objektivet

  Den medfølgende linse fungerer som en zoom på 27 - 52 mm omregnet til standardmålene.

  Pentax *ist D

  Dette objektiv virkede ved første øjekast som en gang billig plastic, men det var ikke tilfældet. Det er et glimrende og skarptegnende objektiv. Se disse optagelser, lavet indendørs, uden flash, i en skoforretning og på et marked (klik for at se de originale billeder):

  ISO 800. 1/90 sek. F6,7

  ISO 800. 1/250 sek. F6,7


  Det var interessant at få afprøvet de gamle glaslinser, fx det herlige 50 mm SMC-objektiv med F2,0. Det var bare at skrue det på:

  Pentax *ist D

  Men hvordan virker det så? For hvis man ser de gamle analoge objektiver, så er der jo ringe til indstilling af både fokus og blænde. På de ny objektiver sker det automatisk.

  Her har Pentax valgt en smart løsning. Man indstiller selvfølgelig selv fokus. Så vælger man en blænde, og trykker på den grønne knap ovenpå kamerahuset:

  Pentax *ist D

  Så blænder kameraet ned, måler lyset og beregner en lukkerhastighed. Det virker helt perfekt. Betjeningen er selvfølgelig halvautomatisk med disse gamle objektiver, men det gør ikke spor. Det er jo herligt at kunne aktivere 20 år gamle objektiver i den digitale tidsalder!

  Pentax *ist D

  Pentax *ist D

  Pentax *ist D

  Konklusion

  For mig at se har det digitale spejlreflekskamera en stor fremtid foran sig. De almindelige lommekameraer og zoomkameraer har masser af gode kvaliteter. Men til mere seriøse fotografering giver spejlreflekskameraet helt andre kvaliteter. Det er bare et spørgsmål om at få priserne ned, så bliver der med garanti solgt masser af spejlreflekskameraer!

  Hvad angår objektiverne, så er jeg sikker på, at vi får en ny generation af "digitale" objektiver at se. Selvom spejlreflekskameraets fatning kan bruges til alle de gamle linser, så er de ny objektiver bedre egnet til digitale optagelser. Det har noget at gøre med lysindfaldet på billedsensoren, det skal være vinkelret for at give den perfekte optagelse. I gamle objektiver kan lyset reflekteres fra sensor til det bageste glas og retur til sensoren, og det er ikke ideelt. Så der skal ny objektiver til, men det er fint at de gamle trods alt også virker.

  Pentax *ist D er et gennemført kvalitetskamera. Det levede mere end 100% op til vores forventling. Billedkvaliteten er fremragende, som det kan ses af eksemplerne, og rent mekanisk virker kameraet robust og ergonomisk gennemtænkt. Det er let at betjene, og alligevel er der masser af funktioner, som vi selv ikke nåede at teste. Kameraet må være oplagt til enhver Pentax-entusiast. Man kan genbruge alle sine gamle objektiver og supplere op med ny "digitale". I øvrigt kan objektiver fra Pentax mellemformat-kameraer også bruges; det kræver bare en adapter. Det er et gennemtænkt produkt.

  Pentax *ist D


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.