• Næste side
 • Forrige side

  Googles News Alert

  Webtjenesten Google.com er ganske genial. Det er ubetinget det mest værdifulde "produkt", der findes på internettet. En søgemaskine, der er lynhurtig, helt præcis og total enkel at betjene.

  Google er blevet en enorm succes, og firmaet har nye tjenester på vej. Man vil lave en gratis og reklamefri web-mail-tjeneste, kaldet Gmail. her får hver bruger 1000 MB gratis plads! Tjenesten er dog ikke klar til brug endnu.

  Til gengæld virker beta-versionen af Googles News Alert. Det er en rigtig smart robot, man selv programmerer til at holde øje med nettet. Jeg går fx selv og venter på Windows XP Service Pack 2. Det indtaster jeg som søgetekst, og beder Google om at holde øje med nye artikler på nettet om dette emne:

 • Bestil selv en News Alert

  Når du har bestilt en Alert og opgivet din e-mail-adresse, modtager du en mail til bekræftelse. Her skal du bare klikke på et link, så aktiveres din søgning:

  Herefter modtager du dagligt en mail, hvis der ellers er resultater til din søgning. I denne mail er der link til at slette søgningen. Google News Alert er let at håndtere - total no-nonsense. Ingen støj og reklamer som man ellers kender det fra andre store firmaer:

  Når Google har så stor succes, skyldes det, at de har været meget dygtige til at udvikle deres egen software. Google har op mod 100.000 servere kørende jorden rundt. Firmaet har brugt $250 million på hardware. Man benytter udelukkende billige computere, bygget af standardkomponenter.

  Al Googles software er udviklet af firmaet selv og skrevet så det kan køre på en enorm mængde lavpris-servere. Softwaren er fejlsikret, så når der fx brænder en harddisk af, så får det ingen betydning for systemet. Den defekte disk kan bare blive siddende i serveren, og andre diske tager helt automatisk over.

  Den enorme computerkraft, som Google besidder giver anledning til bekymring hos fx Microsoft. Visse analytikere hævder, at Google på sigt kan blive en decideret trussel for Microsoft. I første omgang vil et produkt som Gmail utvivlsomt være noget mere attraktivt end fx Hotmail. På længere sigt kan man forstille sig andre web-baserede applikationer (som fx et tekstbehandlingsprogram), der vil kunne true Microsofts dominans. For hvis man kan få programmer til at fungere på nettet via en browser, så er der måske slet ikke længere brug for dyr, besværlig og usikker Windows?

  Det pudsige ved hele denne udvikling er, at den blev muliggjort i kraft af hele dot.com-krakket. I årene 1998-2000 blev der investeret milliarder af dollars i de kraftige søkabler og andre internet-forbindelser, der i dag binder verden sammen i et stort og højpotent datanet. Mange af firmaerne, der investerede i kablerne, er forlængst gået konkurs. Men vi har alle glæde af nettet!


  Kamp blandt søgetjenester

  Lidt groft sagt er Microsoft udviklet gennem kopiering af andres produkter. Windows er egentlig en kopi af Macintosh. PocketPC er en kloning af PalmPilot og den forkætrede Internet Explorer er skabt over Netscape Navigator. Og nu er det fjerde klone-objekt identificeret, nemlig Google.

  Microsofts egen søgetjeneste MSN er aldrig blevet den store succes. Det skyldes blandt andet Microsofts lidt uheldige forretningsmodel; når man søgte på et emne, fik man søgeresultaterne i blandet links til annoncører. Det samme gælder i øvrigt klodens nummer to søgemaskine, Yahoo.

  I modsætning til dette er Google helt "ren". Når man søger, får man søgeresultater og ikke andet. Samtidig er Googles søge-algoritmer langt mere effektive end dem på MSN og Yahoo. Man kommer hurtigere til det, man søger.

  Det er hele denne effektivitet, som Microsoft nu ønsker at indføre. Indtil videre er man ved at lancere en ny version af søgetjenesten MSN. Reklamerne er fjernet fra søgeresultaterne; i stedet placeres de i bokse kaldet "sponsored links", ligesom på Google (der er blot flere af dem på MSN). Tjenestens layout er også forenklet, så det umiddelbart ligner Google til forveksling.

  Prøv selv beta-version af Microsofts ny søgetjeneste.


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.