Ny browser - brug Mozilla FireFox

Juli 2004. Omkring 94% af internettets brugere benytter Internet Explorer til browser. Det er ikke altid smart - af flere årsager:

 • Microsofts browser er rent sikkerhedsmæssigt et af de allermest udsatte programmer overhovedet.

 • Internet Explorer er ikke verdens bedste browser. Reelt er programmet ikke blevet videreudviklet i snart mange år.

  Massive sikkerhedsproblemer i Internet Explorer

  Der har længe eksisteret gode alternativer til Internet Explorer. Fx har browserne Opera og Netscape Navigator en en del brugere. Men det har været svært at få folk til at skifte browser. Internet Explorer fungerer jo fint, og den er lige til at gå til i Windows.

  Meget tyder dog på, at dette mønster så småt er ved at ændre sig. I foråret 2004 udsendte en amerikanske regeringskommission en direkte advarsel mod Microsoft Internet Explorer. Programmet er simpelthen for farligt at bruge, i følge CERT. På deres hjemmesider kan man finde mange gode tips om sikkerhed:

  Meget tyder altså på, at man med fordel kan bruge en browser, der ikke stammer fra Microsoft. Nu skal det ikke forstås sådan, at Microsoft er fuldkommen ligeglade med sikkerhed på internettet - tværtimod. Firmaet bruger enorme kræfter på at sikre sin software. I skrivende stund er Windows XP Service Pack 2 på vej; hovedtemaet for den er større sikkerhed.

  Microsofts store problem er, at de har "sejret sig ind i helvede". Midt i 1990'erne lykkedes det dem at knække konkurrenten Netscape. Resultatet er i dag, at stort set alle bruger Internet Explorer. Og derfor koncentrerer alle hackere og andre kriminelle programmører sig selvfølgelig om at skabe problemer for netop Internet Explorer. Det er ganske samme mekanisme, som vi ser med virus på pc'er. Der udvikles ikke mange vira til OS X, Linux eller Unix. Alle onde kræfter koncentreres om Microsoft Windows.

  Samtidig er der et interessant samarbejde igang mellem firmaerne Apple, Mozilla, Opera, Adobe, Macromedia og Sun Microsystems. Man ønsker et finde modeller for en mere sikker afvikling af de ActiveX-scripts, som udgør et af de allerstørste sikkerhedsproblemer på nettet. Disse scripts kan i den grad misbruges i Internet Explorer, og det er en stor gene for disse firmaer, der alle har brug for ActiveX i deres produkter (bl.a. til afvikling af browserens plug-ins).

  Den hidtil bedste alternative browser er Mozilla FireFox.

  Mozilla FireFox er et lille og letbetjent program. Browseren minder ved første øjekast til forveksling om Internet Explorer. Den kan også det samme, men så har den en række fordele:


  Langt bedre sikkerhed end Internet Explorer.

  Mozilla FireFox er designet og programmeret på en helt anden måde; bl.a. arbejder den ikke med sikkerhedszoner, som Internet Explorer gør det. En anden fordel er, at Mozilla FireFox arbejder helt isoleret fra pc'ens operativsystem. Derfor vil browseren fx aldrig kunne slette hele harddisken. Det kan Internet Explorer faktisk! Endelig understøttes brugen af ActiveX-scripts overhovedet ikke. Dermed er den største sikkerhedsrisiko elimineret.

  Bedre funktionalitet end Internet Explorer.

  Som nævnt er brugerfladen i Internet Explorer ikke forbedret i mange år. Her er Mozilla FireFox meget smartere i kraft af, at man kan have mange hjemmesider åbne i samme vindue. Man skifter mellem dem ved at klikke på de "tabs", der her ses under værktøjslinjen:

  En anden detalje er, at Mozilla FireFox øjensynlig er bedre til at udskrive hjemmesider uden at de yderste bogstaver i linjens højre kant klippes af. Fx udskrives artiklerne fra www.karbosguide.dk helt fejlfrit, hvis man bare markerer et par ord i den højre rude. Det kan Internet Explorer ikke altid.

  Endelig er der en smart "Bookmark Manager", hvor man fx kan oprette en mappe med links, der alle kan åbnes med ét klik på hver sin tab.

  Programmiljøet Open Source

  Mozilla FireFox er ikke et kommercielt produkt. Det er "åbent". Det betyder blandt andet, at enhver kan programmere "extensions" til browseren, som kan give ny funktionalitet. Der findes allerede masser af programudevidelser, som kan hentes gratis på nettet.


  Konklusion

  Jeg har selv brugt Mozilla FireFox i godt en måned nu. Browseren er helt igennem fortræffelig. Den kører hurtigere end Internet Explorer og virker bedre programmeret. De "tabbede" browservinduer er uundværlige, når man først har vænnet sig til dem. Programmet er også let at konfigurere:

  Ydermere overføres alle data som passwords, foretrukne mv. automatisk fra Internet Explorer til Mozilla FireFox under installationen. Så programmet er klar til brug på notime.

  Enkelte hjemmesider tegnes ikke perfekt i Mozilla FireFox. Der kan være tabeller, der roder lidt på skærmen. Problemet er ikke ret stort, og det er jo let at løse ved at vælge Internet Explorer til disse sider, hvis man føler behov for det.

  Den sidste måned er brugen af Internet Explorer faldet med en hel procent fra 95% til 94%. Det er faktisk meget. I samme periode fordobledes antallet af Mozilla FireFox-downloads til 200.000 pr. måned! Så vi er mange, der pludselig har taget et nyt program til sig.

  Prøv selv Mozilla FireFox. Programmet fylder 5 MB, når det hentes. Der er ingen fare - Mozilla FireFox er let og gratis, og hvis du bliver skuffet, så kan du jo bare vende tilbage til Internet Explorer.


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.