Googles biblioteksprojekt

31.12.04. Firmaet Google har skaffet sig en mindre formue ved en vellykket aktieemission. En del af disse midler skal nu investeres i et stort anlagt tekstscanningsprojekt. I december 204 indgik Google aftale med Oxford University foruden en række amerikanske biblioteker om OCR-scanning af ældre bøger og dokumenter i bibliotekernes store samlinger.

Aftalen er, at når dokumenterne er digitaliserede, får både biblioteket og Google ret til at benytte dem. Google vil lægge dem frit ud på nettet, så enhver kan søge i og benytte den elektroniske udgave af biblioteket.

Det er et enormt scanningsarbejde, der foreligger. 15 millioner bøger skal efter planen digitaliseres. Google har installeret store højopløselige scannere i bibliotekerne. Her skal Google-ansatte de kommende anslået seks år scanne den ene bog efter den anden. For hvert opslag skal man manuelt bladre frem, scanning efter scanning. Det må kaldes fast arbejde...

De værker, der ikke er omfattet af copyright (fx romaner fra før 1920) har Google ydermere ret til at udgive i trykt format.

Google har ikke ekslusivaftale med bibliotekerne, så man forventer, at Microsoft og andre vil indgå lignende aftaler. Det er håbet, at indenfor de næste 20 år bliver stort set al copyright-fri engelsksproget litteratur digitaliseret og lagt på internettet frit tilgængeligt for enhver.

Google har pt. registreret omkring 8 milliarder hjemmesider. Deres søgemaskiner benyttes af omkring op mod 100 millioner brugere dagligt. Med de nye digitaliserede biblioteker, skal dette antal forøges, og hele forretningen drives bl.a af de reklamer, der bringes på siderne.

Der er tilsvarende digitaliserings-projekter undervejs i Canada, Egypten, Kina og Holland. Var det ikke noget at overveje i et lille sprogområde som det danske?

Hele denne demokratisering af adgangen til "viden" må komme til at cementere internettets status som informationskilden over alle. Vi skal dog huske, at læsning kræver refleksion. Så uanset hvor store informationsmængder, vi får adgang til online, så tager det tid at fordøje oplysningerne. Hastig læsning uden dybde og uden indsigt i teksternes sammenhæng giver sjældent mening.

  • Næste side
  • Forrige side

    www.karbosguide.dk. Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.