Digitalkameraer 2006

28.02.06. Der sker fortsat en enorm udvikling inden for digital kamera-teknologi. Jeg skriver anmeldelser af de mest spændende modeller i magasinet PC World - som jeg hermed også vil anbefale. Nu står vi over for "forårs-kollektionen" af nye modeller, så lad mig prøve at opsummere nogle af de trends, jeg ser.

Kompaktkameraer

Inden for lommekameraer (kompaktkameraer) sker der ikke så forfærdeligt meget nyt. pixelræset er aftaget, og de fleste modeller har omkring 6-8 MP. Jeg kan anbefale lidt ældre kameraer som Canon S70, Fujifilm F10 og E550, som har stor brugsværdi, og som måske kan fås billigt, når der kommer nye modeller frem.

Canon S70 og E550 er begge solide all-round-kameraer, der indeholder masser af funktioner til glæde for seriøse fotografer. Fujifilm F10 er et godt lille lommekamera af den fuldautomatiske type, som udmærker sig ved høj lysfølsomhed. Du kan nemlig optage ved ISO 800 uden problemer med dette kamera; ISO 1600 duer også, der er bare lidt mere støj:

Fujifilm F10

 

Heldigvis lader det til, at fabrikanterne har fået øjnene op for ISO'en betydning. Fler eog flere små-kameraer kommer med høj lysfølsiomhed. Hold øje med det! Det er meget vigtigt, at kameraet kan optage ved fx ISO 800 eller 1600 uden alt for meget støj - ikke mindst når man fotograferer indendørs.

En anden trend er "optisk stabilisering". Her monterer man nogle bevægelsessensorer i kameraet, som registrerer hvor meget, du ryster på hånden. kameaet sørger for en "mod-rystelse" som kompensation. På den måde er der større change for at undgå rystede optagelser. Firmaerne Konica-Minolta og Panasonic er længst fremme med denne udvikling. Indtil videre har det først og fremmest være i zoom-kameraerne, at man har monteret stabilisatoren. Men heldigvis tyder det på, at denne funktionalitet bliver mere og mere udbredt. Forhåbentlig ender den også i mobiltelefonerne ... I det hele taget tror jeg, at mobiltelefonerne langt henad vejen vil komme til at erstatte kompaktkameraerne.

Digital spejlrefleks - DSLR

Markedet for digital spejlrefleks er langt mere interessant at følge med i. Her sker virkelig noget.

Vi har to store leverandører i form af Canon og Nikon, der hver især kommer med det ene gode kamera efter det andet. Du går ikke galt i byen med modeller som 350D, 20D/30D, 5D, D50, D70s og D200 - det er lutter gode kameraer, alt efter hvilket prisleje, man vælger. Fordelen ved Nikon og Canon er, at begge firmaer har et enormt udvalg af objektiver, flash og meget andet udstyr.

Olympus, Sigma og Panasonic

Men, der er andre fabrikanter. Lad mig her pege på firmaet Olympus, der støt og roligt har udviklet deres 4/3-standard for DSLR. En model som Olympus E-500 overraskede mig meget positivt:

Olympus E-500

 

E-500 er nok et af de lettest tilgængelige spejlreflekskameraer, jeg har set. Hvis du er vandt til et digitalt kompaktkamera, så vil du ikke have svært ved at "forstå" et Olympus E-500. Og samtidig har kameraet alle de funktioner, man forventer af et "dyrt" spejlreflekskamera. Dyrt er det bare ikke; du kan få det med to gode originale Olympus-objektiver til omkring kr. 6000.

Det seneste år har Olympus arbejdet sammen med elektronikgiganten Panasonic om at udvikle teknologi til digitale spejlreflekskameraer. Det betyder nye modeller senere på året, fra fra begge firmaer. Olympus mode E-330 bruger den helt nye "Live MOS" billedsensor, der er en variant af en CMOS-sensor, og som giver mulighed for "Live View" - altså at bruge LCD-skærmen til søger. Det kan man ikke med de traditionelle store CMOS- og CCD-sensorer i andre spejlreflekskameraer.

Model DMC-L1 bliver den første spejlrefleks-model fra Panasonic, og den kan altså bruge alle Olympus' udmærkede objektiver. En anden udløber af Olympus' samarbejde med Panasonic er, at firmaet Sigma nu er begyndt at satse mere på udvikling af linser til 4/3-fatningen.

Sigma har nu i alt Olympus-kompatible 8 linser, her i blandt 18-50mm F2.8 EX DC, 30mm F1.4 EX DC HSM (et fremrtagende objektiv, jeg selv har i Nikon-udgaven), MACRO 105mm F2.8 EX DG, APO MACRO 150mm F2.8 EX DG HSM samt APO 50-500mm F4-6.3 EX DG HSM. Så med både Olympus, Sigma og Panasonic engagerede i 4/3-standarden skal det nok give masser af spændende modeller i de kommende år.

Firmaet Pentax var tidligt ude med nogle dejlige små spejlreflekskameraer som fx model Pentax *ist D, som vi tidligt testede. Siden er det blevet til en række modeller i denne linje, og nu er elektronikgiganten Samsung trådt til. De vil også lave digital spejlrefleks. I stedet for at udvikle hele molevitten selv, har Samsung købt sig til teknologien hos Pentax, og som det første resultat har vi fået Samsung model GX-1S. Det ligner gevaldigt et "remake" af et Pentax-kamera, men det gør ikke noget. Der skal nok komme flere modeller til, og det er godt for Pentax, at et andet firma benytter deres udmærkede objektivsokkel.

Endelig skal vi nævne, at alle aktiviteter indenfor digital spejlrefleks hos KonicaMinolta er blevet overtaget af elektronikgiganten Sony! KonicaMinolta måtte opgive at udvikle flere spejlreflekskameraer i eget navn - det kræver kapital, men så træder Sony til. De kan overtage en velfungerende platform med masser af interessant teknologi.

ALt i alt tegner det godt for alle os fotograferer, der er glade for spejlreflekskameraerne. Der er nu fem store aktører tilbage på markedet: Nikon, Canon, KonicaMinolta/Sony, Pentax/Samsung og Olympus/Panasonic. Alle har masser af kapital, så der skal nok blive kamp om forbrugernes gunst!

  • Næste side
  • Forrige side

    www.karbosguide.dk. Copyright (c) 1996-2006 by Michael B. Karbo.