Fra Palm OS til Windows Mobile

Som beskrevet i foregående artikel, kom jeg i januar 2007 frem til at anskaffe en HP-PDA, nemlig model Ipaq 2790.I starten virker det ikke som om et særlig fornuftigt skift, at gå fra Palm til en Ipaq med Windows Mobile. Alt det som virkede så let og upåklageligt er pludseligt indviklet og tungt, sådan opleves den nye PDA i hvert fald de første dage.

Windows Mobile er tung ...

Man skal fx vænne sig til at gemme nye Word-docs med det samme, da det tit driller. "ingen fri hukommelse" siger dimsen igen og igen, trods den jo er helt ny, og at der er masser af fri plads i hukommelsen. Den slags har jeg aldrig oplevet med min Palm. Man må også være forberedt på, at synkroniseringer kan gå i stå, og trække ud i det uendelige. Den slags fungerer 100% flydende hos Palm.

Det værste er nok de hyppige genstarter. Det er hver dag, at dimsen skal genstartes på den hårde måde, resetting med et prik i måsen ... Det er ikke HP, som skal have skæld ud for disse problemer, det er helt tydeligt Microsofts fortjeneste. Windows Mobile virker nogenlunde så stabil som Windows 3.11 eller måske Windows 95 var det for 12-14 år siden.

Alligevel tilfreds ...

Men når det er sagt, skal det ikke skjules, at jeg er meget glad for dimsen - trods det hyppige behov for at resetting. Ipaq'en virker generelt meget mere pc-agtig end Palmen. Og Windows Mobile er langt, langt mere moderne og "lækkert" end Palm OS, der virker meget gammeldags i direkte sammenligning.

Sybcroniseringen foregår via den lille USB-dockingstation, ligesom med Palmen. Her var Palmen lettere at have med at gøre; man skulle bare trykke på en knap på selve dockingstationen, så gik synkroniseringen igang, uanset om PDA'en var tændt eller ej. Her skal PDA'en øjensynlig være tændt, og man skal ned i en menu for at finde sync-progremmet. Men det virker nu fint, når alt kommer til alt.

Med Bluetooth og god til hardware

Til gengæld kan Ipaq'en også syncronisere via Bluetooth, og det lader til at fungere godt! Der er også god understøttelse af SD- og CF-kort (dimsen har sokler til begge korttyper, fremragende). Det fungerer langt bedre end i min Palm, hvor SD-kortet altid var som et fremmed objekt, systemet ikke rigtig ville kendes ved. I det hele taget får man fornemmelsen at Windows Mobile er klart bedre til at håndtere hardware. Det kan ikke undre, når man kender til Windows. Microsofts Windows er jo ligesom forgængeren DOS et styresystem, der er generelt og i princippet kan tilpasses næsten enhver type hardware. Programmerne er ikke skrevet til hardware af bestemte fabrikater, i modsætning til fx førnævnte Macintosh og Palm OS.

Eksternt keyboard, igen

En helt pudsig detalje: nu har jeg fået mit IR-keyboard til at virke. Mit Palm Universal Wireless Keyboard, der aldrig rigtig virkede på Palmen, det funker 100% upåklageligt på den lille HP Ipaq! Jeg skull bare lige hente en Windows-driver fra Palms hjemmeside, så kørte det. Egentlig havde jeg regnet med at skulle investere i et Bluetooth-baseret tastatur (som fx Stovaways lækre model), men det er nu udskudt indtil videre.

Stovaway-tastatur

Flyt data

Selvfølgelig må man regne med en vis indlæring, før det hele funker. Jeg har selv et stort uløst problem: Alle mine data fra Palmen. Disse data består dels af kalenderen og adressekartoteket og dels af forskellige dokumenter og notater. De sidste er det overkommeligt at flytte over i Word- og tekstfiler. Mere problematisk eradressekartoteket og især kaldeneren. Kartoteket kan eksporteres i et standardformat (kommasepareret tekstfil), som kan indlæses af næsten ethvert program. Men kalenderen er værre. Windows Mobile er designet til brug med Microsofts egne programmer, og især Outlook. Men hvad nu, når man ikke bruger Outlook?

Fortsættelse følger ...

  • Næste side
  • Forrige side

    www.karbosguide.dk. Copyright (c) 1996-2006 by Michael B. Karbo.