Modul 2a.1. Pc'ens opbygning omkring bundkortet

Indhold:

 • Introduktion til pc'en
 • Pc'ens succes
 • Pc'ens historie

  Dybdegående og opdateret gennemgang af hardware og logik. Alt det du ikke finder på denne guide!

   
  Karbo's store hardware guide!

 • Næste side
 • Forrige side

 • Introduktion til pc'en

  Pc'en betegnes teknisk som en mikrodatamat. Det er vist ikke et udtryk man bruger så meget i dag, men det anbringer den i bunden af computernes hierarki:

 • Mainframes er de allestørste computere - million-dollars apparater, der fylder flere stuer. Et eksempel er IBM model 390.

 • Minicomputere er store, krafitige maskiner, der gerne binder netværk af dumme terminaler sammen. Som eksempel kan nævnes IBM's AS/400.

 • Workstations er meget kraftige brugermaskiner. De har styrke til at afvikle teknisk/videnskabelige programmer og beregninger, og de benytter en variant af UNIX eller NT som styresystem. Workstations kan være udstyret med kraftige RISC-processorer som Digital Alpha eller MIPS.

 • Pc'en er Benjamin i denne rækkefølge: Små, billige, masseproducerede computere, der afvikler DOS, Windows eller lignende, og som benyttes til standard-programmer, som kan købes overalt.

  Historiens pointe er bare, at Benjamin har rejst sig, ja han har faktisk taget førertrøjen! Pc'en er i dag lige så stærk som mini-computere og mainframes var det for ikke særligt mange år siden. Og en kraftig pc kan sagtens hamle op med de dyre workstations. Hvordan er det så kommet så vidt?


  Pc'ens succes

  Pc'en stammer fra 1981. Og på den lille snes år har den totalt ændret samfundets kommunikationsform. Men da pc'en blev introduceret af IBM, var den kun én af mange mikrodatamater. Imidlertid slog den an, i løbet af 5-7 år vandt den markedet for sig. Fra at have været en IBM-kompatibel pc, blev den tilstandarden.

  Hvis vi kigger tilbage på den tidlige pc, kendetegnes den ved en række forhold, der har været med til at skabe succesen.

 • Pc'en var fra start af standardiseret og åben i sin arkitektur .

 • Den var veldokumenteret og havde store udvidelsesmuligheder.

 • Pc'en var billig, enkel og robust (bestemt ikke avanceret).

  I starten var pc'en IBM's baby. Det var deres konstruktion, bygget over en Intel-processor (8088) og tilpasset Microsofts enkle styresystem MS-DOS.

  Da konstruktionen var så veldokumenteret, var der andre firmaer, der blandede sig. De kunne frit og kvit kopiere det central systemsoftware (BIOS) og ISA-bussen, for ingen af delene var patenteret. Langsomt dannedes en skov af virksomheder, der leverede IBM-kompatible pc'er og dele dertil.

  Klonen var født. En klon er en kopi-maskine. En maskine, der kan nøjagtig det samme som en original (læsBig Blue - IBM), og hvor de enkelte komponenter (fx harddisken) måske er identiske med originalens. Klonen har bare et andet navn (Compaq, Olivetti) eller den har slet ikke noget navn. Det sidste gælder "de rigtige kloner". I dag skelner vi mellem:

 • Mærkevare-pc'er fra IBM, Compaq, Digital, Dell, AST, Olivetti mfl. Firmaer, der er så store, at de udvikler deres egne hardwareenheder.

 • Kloner, som bygges af standard-komponenter. Enhver kan lave en clone.

  Men da teknologien grundlæggende er fælles for alle pc'er, vil jeg starte gennemgangen af den.


  Opbygningen

  Pc'en består af en centralenhed(systemenhed kaldes den også) og nogle ydre enheder . Centralenheden er en kasse, der rummer det meste af elektronikken. Den er med kabler forbundet til de ydre øvrige enheder.

  På disse sider vil jeg gerne tage dig med ned i centralenheden, og se på de enkelte komponenter. Du kan se centralenheden herunder:

  Her ses en liste over pc'ens komponenter. Læs den igennem, og spørg dig selv, om hvad ordene dækker over. Kender du alle disse komponenter?

  Enheder i central- eller
  systemenheden
  De ydre enheder
  BundkortetCPU, RAM, cache, ROM-kredse med BIOS og opstartsprogrammer.
  Chipsæt (controllere). Porte, busser og slots.
  DrevHarddisk(-e), diskettedrev, CD-ROM mfl.
  IndstikskortGrafikkort (videoadapter), netkort, SCSI-controller.
  Lydkort, video- og TV-kort. Internt modem og ISDN-kort.

  Tastatur og mus
  Joystick
  Skærm
  Printer
  Scanner
  PC-højttaler
  Eksterne drev
  Ekstern tapestation
  Eksternt modem

  Og hvordan er enhederne forbundet - hvad laver de, og hvordan bindes det hele sammen? Det er i al ydmyghed emnet for Karbosguide.dk. Læs derfor videre.


  Pc'ens historie

  Vores computerne har "åndelige rødder" 300 år tilbage i tiden. Matematikere og filosoffer som Pascal, Leibnitz, Boole og Babbage lagde grunden med deres teoretiske arbejder. Men først i 2. halvdel af dette århundrede var elektronikken blevet så veludviklet, at den praktiske udnyttelse af teorierne blev interessant.

  Von Neumann modellen

  Den moderne pc har rødder tilbage til 1940'ernes USA. Blandt mange forskere kan jeg nævne John von Neumann (1903-57). Han var ungarsk født og virkede som matematiker. Hans model for computere kan vi bruge den dag i dag. Han brød computerens hardware ned i fem hovedelementer:

 • CPU
 • Input
 • Output
 • Arbejdslager
 • Faste lagre

  Faktisk var von Neumann den første, der konstruerede en computer med et arbejdslager (det vi i dag kalder RAM). Hvis vi bruger hans model på nutidens pc'er, så ser den sådan ud

  Von Neumanns model i nutiden

  Alle de enheder og begreber, du ser i figuren herover, vil blive gennemgået. Modellen er rimelig central for en god forståelse af pc'en, så jeg vil anbefale, at den bliver studeret.


 • Næste side
 • Forrige side

  Dybdegående og opdateret gennemgang af hardware og logik. Alt det du ikke finder på denne guide!
  Karbo's store hardware guide!


  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.