KarbosGuide.dk. Modul 4d.

Super diskettedrev og MO-drev

 • Zip-drev
 • LS 120
 • MO-drevene
 • HiFD
 • Næste side
 • Forrige side

 • Ligesom der har været en enorm udvikling indenfor harddiskenes magnetiske belægninger, findes der også meget bedre diskettedrev end de oprindelige 1,44 MB.

  I den anden ende af skalaen findes MO-drevene, som repræsenterer et højtydende disk-medie med stor stabilitet og datasikkerhed.


  Zip-drev

  Zip-drevet fremstilles af firmaet Iomega (og ikke andre). Det bruger disketter, der rummer 100 eller 250 MB. Zip-drev fungerer efter min mening glimrende; de er stabile, billige og lette at have med at gøre. Drevene er ikke de allerhurtigste, blandt andet fordi de skal rotere 2 omgange for hver skriveoperation.

  Jeg brugt selv Zip-drevet meget i årene 1995-97, og det gjorde mange andre også. Dermed havde vi en enkel fælles standard til at flytte store filer og tage backup med. Drevet kunne fx bruges til at installere Windows 95 på en pc, der ikke har CD-ROM drev, så slap man for at bruge et stort antal almindelige disketter.

  I 1998 kom Zip-drevet i en 250 MB udgave. På det tidspunkt vart interessen dog for nedadgående - dels på grund af det større antal netværk, som letter overførslen af data fra en pc til en anden. Dels på grund af udbredelsen af CD-R-drev.

  Zip-drevet koster omkring 500-1000 kr. (excl. moms) og disketterne omkring 100,-.


  Interface

  Zip-drevet findes i flere udgaver:

 • Interne og eksterne drev
 • Til SCSI
 • Til floppy/parallel-port
 • Til USB SCSI-modellen er langt den hurtigste, den er virkelig god. Hvis din SCSI-controller er installeret under Windows 95, skal du bare sætte drevet i med to skruer og to kabler - så er det klar til brug.

  Parallel-portsmodellen er afløst af USB. Det er et eksternt drev, som den kan forbindes tilenhver pc.

  Iomega har også lanceret en mini-udgave af Zip-disken, nemlig Click-drevet. Det er meget lille diskette, der rummer 40 MB. Den kan indbygges i PC Card og benyttes i visse digitale kameraer .


  LS 120

  Siden 1994 har man hørt om LS120-drevene, men først sent i 1997 er de kommet på markedet. LS 120 er en diskette på 120 MB, som gerne skulle afløse diskettedrevene. LS-drevene skulle samtidig kunne læse gamle disketter væsentligt hurtigere end de traditionelle diskettedrev. Her ses en sammenligning:

  Specifikation LS 120Standard HD-diskette
  Kapacitet120 MB1,44 MB
  Omdrejninger 720 /sek300/sek
  Max. overførsel565 KB/sek60 KB/sek
  Sportæthed (antal spor pr. tomme)2490 tpi 135 tpi
  Antal spor pr. side173680

  LS 120 forbindes via EIDE -interface't. Via opsætning i BIOS kan drevet få drevbogstav A:, som et diskette-drev bør ha' det (jeg har ikke prøvet det selv).


  HiFD

  Sony Corporation har længe annonceret et nyt 3,5 tommers floppy disk system kaldet HiFD. Det er udviklet af Sony og Fuji som et alternativ til LS120. Mediet har en 200 megabyte lagerkapacitet med en overførsel på 3,6MB pr. sekund. Drevet er kompatibelt med de nuværende 3,5 tommes floppy disks (DD og HD).

  HiFD-drevet er på papiret langt det bedste af de tre små super floppy-drev nævnt her. Men ligeså vigtig som ydelsen er kompatibiliteten, og her er Zip-drevet svært at slå. HiFD blev vist et flop - drevene kom aldrig på markedet i stort tal.


  MO-drev

  Magneto-optiske drev er en spændende teknologi. Selve mediet er magnetisk, men meget anderledes end fx en harddisk, for det kan kun skrives under opvarming til omkring 150 grader celcius (Curie-punktet)

  Denne opvarmning foretages ved hjælp af en laserlysstråle. Fordelen er, at laserstrålen kan opvarme et meget lille område. På den måde kan magnethovedet, der er ret upræcist, skrive bittesmå bits. Der skrives altså med en laserstyret magnet. Mediet læses af laseren - rent optisk, da den kan detektere de magnetiske pol-ændringer i mediet.

  MO-diske er hurtige, billige og utroligt stabile. De regnes for at være stort set uopslidelige (kan overskrives uendeligt uden slid). Levetiden for data angives til mindst 15 år. Drevene er bare dyre, der findes udelukkende store professionelle MO-drev til backup (til disketter på 4-5 GB).

  Det eneste "folke-drev", jeg kender, er Sonys MiniDisc, som i optage-udgaven rummer 140 MB på små MO-diske:


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  LæsModul 5c om SCSI.

  LæsModul 6a om filsystemer.

  Læs videre om BIOS i modul 6c.

  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.