KarbosGuide.dk. Modul 6b.

Windows - drift og vedligehold


Indholdet:

 • Swapfilen - meget vigtigt
 • Diskcache (VCache) - lige så vigtigt!
 • Temporære filer - heller ikke uvæsentligt.
 • Næste side
 • Forrige side
 • OBS: Se også Windows 98-siden med mange flere informationer!

  Denne side beskriver hardware-relaterede erfaringer, jeg har gjort mig med Windows 95/98 og Me. Læs mine hæfter "Windows 95 - lær det selv" og "PC & Windows 95 - lær det selv" for at få mere beskrivelse af hele styresystemet og dets brug.

  Læs også "Windows 98 - lær det selv",hvor mange af disse problemer er løst.


  Windows og ressourcer

  Windows er et meget ressource-krævende styresystem. Det smitter af på brugerprogrammerne: Microsoft Office er virkelig store og tunge applikationer.


  Behovet for RAM

  Hukommelse er helt centralt, når du skal have Windows til fungere godt, for Windows er god til at bruge hukommelse. Prøv selv at undersøge, hvor meget du egentligt har behov for – du vil blive overrasket. Hukommelsen hentes to steder fra:

 • Den installerede RAM

 • Swapfilen, der automatisk oprettes, når RAM slipper op.

  Her er Windows smart: den "forlænger" selv sin RAM ned på harddisken. Så hvis du kun har 64 MB RAM i din pc, så kan du godt være sikker på, at der er en solid swapfil på din disk. Og swapfilen ændrer hele tiden størrelse, så den roder din harddisk godt til. Læs videre..

  OBS: I senere udgaver af Windows som 98 og ME udgør disse forholdikke noget større problem.


  Systemovervågningen

  Du kan overvåge hukommelsen med den glimrende Systemovervågning, du finder i Start, Programmer, Tilbehør, Systemværktøjer. Du skal selv tilføje elementer (i menuen Rediger), så du kan se ledig hukommelse og Swapfil, som herunder (udskriv siden):

  Du skal måle Ledig hukommelse og Swapfilens størrelse over længere tid. Gør det hver dag i en periode, og se, hvor stor swapfilen bliver. Du må også hellere tjekke diskcachen (se senere), at den ikke fylder mere end 8 MB.


  Swapfilen og RAM

  Du kan i visse situationer holde øje med swapfilen, og allerhelst skulle den afskaffes, men det kan ikke lade sig gøre i praksis.

  Efter min overbevisning og erfaringer stammer masser afnedbrud i og andre dårlige oplevelser med Windows 95 fra denne swapfil. Dette forhold er ændret med Windows 98 og Me, hvor swapfilen fungerer meget bedre.

  Hvis du fylder godt med RAM i pc'en, kan du næsten undgå swapfilen. I praksis skal man op på 256 MB eller mere, hvis man skal være sikker på, at der er nok. Jeg har selv kørt med først 128 MB og siden 256 MB og til sidst med 512 MB RAM i min centrale pc. Lad mig her endnu en gang fastslå, at Windows kan håndtere op til 2 GB RAM - der går vedvarende rygter om max 128 MB - men det passer ikke.

  Noget andet er, at jeg ikke tror på effekt af mere end 384 MB RAM - derover fortaber ydelsesgevinsten sig i det uvisse. Til langt de fleste brugere vil 256 MB være optimalt.

  Swapfilens placering

  Du kan i øvrigt selv bestemme, på hvilket drev, der swappes. Det er ret praktisk, når C-drevet måske er godt proppet.

  Vælg Kontrolpanel, System, Virtuel hukommelse:

  Denne indstilling kan godt anbefales. Meget tyder på, at det er sund fornuft at begrænse swapfilens størrelse. Herover sættes den ydermere til en fast størrelse. Inden du gennefører denne ændring kan du med fordel defragmenter det drev, som swapfilen placeres på.

  Læs mere om virtuel hukommelse her og her .


  Disk-cache

  Et andet - men beslægtet - problem er Windows 95's indbyggede diskcache. Cachen er en portion RAM, der tages fra som cache (buffer) i forhold til harddisk. Diskcachen er nødvendig, da den speeder harddisken gevaldig op. Men den bør ikke blive større end 8 eller 12 MB. Problemet er, at diskcahen rask væk æder løs af din RAM, så den gerne optager 20-25% af din RAM. Og en cache på 40 eller 80 MB, det er totalt spild af RAM.

  Du skalselv begrænse cachen. Det gøres ved at dobbeltklikke på filen System.Ini, der findes i C:\Windows. Pil nedad i teksten til du møder teksten [vcache]. Skriv så de to linjer, du ser herunder, og gem filen. Få det straks gjort, det her er meget vigtigt!

  [NonWindowsApp]

  [vcache]
  MinFileCache=2048
  MaxFileCache=12000

  [display]

  Først efter genstart af Windows virker ændringen.

  Vcache har nemlig permanent indlæst en kopi af FAT-tabellen, og den fylder 2 MB i det ny FAT32-filsystem, så en cache på mellem 6 og 12 MB er nok passende.

  Læs om det gratis hjælpeprogram Cacheman i Windows tip 28.

  Læs om filsystemer og om cachens kopi af FAT.


  Temporære filer i spandevis

  Her er et andet forhold, som jeg ikke har fået beskrevet i mine Windows 95-hæfter. Det er til gengæld med i Windows 98 - lær det selv.

  Windows danner hele tiden temporære filer. Det er midlertidige filer, filer som egentlig skal slettes igen. De bliver bare ikke altid slettet - slet ikke hvis Windows brager ned, som den en gang imellem gør. De ligger i mappen C:\Windows\Temp, og du bør jævnligt tjekke den:

  Du kan med fordel slette de temporære filer. De fylder kun op, og der kan være 100-vis af dem. Problemet er bare, at man ikke kan slette alle de temporære filer, mens Windows kører - nogle af dem er aktive. Derfor anbefaler jeg denne meget enkle metode: Læg linjen herunder ind i din Autoexec.Bat! Du finder filen Autoexec.Bat (eller bare Autoexec) ved hjælp af Stifinderen. Højreklikker på den, og vælger Rediger. Indskriv så linjen herunder, og gem filen igen.

  echo J | del c:\windows\temp\*.*
  Herefter slettes alle eventuelle temporære filer automatisk ved hver opstart. Echo-kommandoen "piper" et "J" ind i Del-kommandoen, så du ikke behøver at bekræfte med "J" for at sletningen kan udføres. Det virker bare. Det eneste, du skal være opmærksom på er, at J'et kun gælder danske udgaver af Windows 95/98. Bruger du en engelsk udgave, skal du skrive "echo Y" i stedet for "echo J".

  Nogle programmer laver også temporære filer i c:\windows. Så du må også tilføje følgende linje, der jo ikke må slette alle filer:

  echo J | del c:\windows\*.tmp
  Når du én gang for alle har lagt kommandoerne ind i Autoexec, passer systemet sig selv, så det er ikke noget stort arbejde.


  Genstart af Windows

  Her er en detalje, som jeg ikke har fået beskrevet i mine hæfter: Hvis du skal genstarte pc'en, skal du selvfølgelig gå via Start-menuens punktLuk computeren.

  Hvis du vil have en hurtigere genstart, skal du holde [Shift]-tasten nede, mens du klikker OK her:

  Læs også denne artikel


  CD uden Autoplay

  En meget lille ting: Mange CD'er har en Autoplayfunktion, så et program afspilles, så snart CD-ROM'en sættes i pc'en. Du kan undgå dette Autoplay ved at holde Shift-tasten nede, mens du skubber CD-ROM'en ind i bakken! Sådan.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs om Optimering af diskcache og Optimering af RAM - meget vigtigt for Windows 98-brugere.

  Alt om digital billedbehandling

  Læs også i modul 8 om installation af skærm og skærmkort under Windows 95!

  Læs enkelte Windows 98-tips

  Om at flytte Windows 95 til et andet drev

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.