KarbosGuide.dk

OKI C5300 farvelaserprinter

Indhold:

 • Introduktion
 • Fordele og ulemper ved farvelaseren
 • OKI C5300 farvelaserprinter
 • Farvestyringen
 • Konklusion

 • Næste side
 • Forrige side

  idg580


 • Introduktion

  Et er at tage digitale fotografier; noget andet at få dem printet. Hidtil har vi selv kendt til tre metoder for udskrift:

 • Med inkjet farveprinter - dyrt og langsomt. Det er vi stort set holdt op med.
 • Fotoprint fra fotolaboratoriet.
 • Med udskrift fra vores sort/hvid laserprinter.

  Professionelle fotoprint giver fremragende billedkvalitet. Her har vi benyttet firmaer som pixum.com, Bilka og Japan Photo mfl. Kopierne er rigtig flotte, og priserne er lave. Ulempen er, at du skal vente 3-5 dage på at få dem. Det harmonerer dårligt med de digitale medier, der netop er hurtige, lette og umiddelbare.

  Den sort/hvid-laserprinter er den udskriftsform, vi hidtil har benyttet allermest. Det giver billige og hurtige papirkopier i stort antal uden problemer. Kvaliteten - ja, der er ikke tale om farvebilleder, men ellers er den OK. Fordelene ved den hurtige og billige udskrift overvejer ofte de manglende farver.

  Nu er der ved at vise sig alternativer - som fx farvelaser-printeren. Netop nu (efteråret 2003) kommer disse printere på markedet i mindre og billigere udgaver. Du kan faktisk finde en del farvelaserprintere til under 10.000 kr. Og det er en nyhed - bare for et år siden skulle man af med det dobbelte.


  Fordele og ulemper ved farvelaseren

  Farvelaserprinteren har en række praktiske fordele:

 • Den er hurtig og let at udskrive på.
 • Den fungerer godt som daglig printer - den dækker (næsten) alle behov.
 • Den laver lynhurtige og meget billige sort/hvid-tryk i højeste kvalitet.
 • Den laver rigtig gode farvekopier til en rimelig pris.
 • Den printer på billigt papir.

  Farvelaserprinteren er ikke perfekt; den har bestemt ulemper:

 • Den fylder meget mere end en sort/hvid-laserprinter.
 • Den støjer mere end en sort/hvid-laserprinter.
 • Tonerpatronerne er kostbare, når de skal udskiftes (et sæt koster typisk 3-4000,-).
 • Printeren er også halvdyr i sig selv.
 • Til udskift af farvefotografier er kvaliteten god, men nok ikke helt perfekt.

  Udover de nævnte ulemper, skal man også gøre sig klart, at farveprintere er lidt mere "indviklede" at installere og optimere end sort/hvid-printere. For farver er svære at styre, og som bruger af en farvelaserprinter skal du regne med lidt tid til at eksperimentere, før du finder den optimale indstilling af farverne. Læs mere herom senere ...


  OKI C5300 farvelaserprinter

  Lad os her vise et praktisk eksempel på en farvelaserprinter. Det japanske firma OKI har altid fremstillet gode laserprintere - ofte baseret på egenudviklet teknologier. Faktisk er der slet ikke tale om laserprintere, da OKI benytter deres egen LED-teknologi. Det giver en mere robust mekanik med færre bevægedele og mindre slidtage.

  OKI har måske traditionelt været lidt overskygget af giganter som Canon og HP på markedet for laserprintere, men noget tyder på, at de måske kan komme lidt mere i søgelyset med deres farvelaserprintere ...

  C5300 er et eksempel på en farvelaserprinter til under 10.000 kroner, og den giver virkelig smæk for skillingen:

 • 12 farvekopier i minuttet (20 sort/hvid-kopier i minuttet).
 • Singlepass-papirgang, hvor papiret trækkes forbi alle fire farver i én arbejdsgang.
 • 64 MB RAM med mulighed for udvidelser, også med harddisk.
 • Både PostScript- og PCL-interface.
 • Både Ethernet-, parallel- og USB-forbindelser.
 • Mulighed for både helt simpel og meget avanceret farvestyring.

  Hvis vi sammenligner disse specifikationer med de øvrige farvelaserprintere på markedet, så er der ingen tvivl om, at OKI har et meget stærkt produkt. Ingen andre fabrikater byder på så "kraftig" en printer til 9.000 kroner (inklusive moms).

  Ydermere findes der en "discount-udgave" med mindre ram og et simplere udskriftssprog (GDI) kaldet C5100, som kan købes for blot 7.200 kr. inklusive moms.

  Se pakken

  Printeren kommer ikke overraskende i en stor papkasse:

  Det første man bemærker er de fire farvetromler. En farvelaserprinter skal jo printe med de fire farver cyan, magenta, gul og sort. Hver af farverne opbevares i en separat tromle, man kan jo ikke bare blande alt pulveret sammen ... Så der er fire farvepatroner i kassen:

  De fire farvepatroner placeres bag hinanden, øverst i printeren:


  (Klik på billedet for at se en større udgave)

  Når man skifter til ny farvepatroner, skiftes der også tandhjul mv., ligesom overskudsfarven opsamles i direkte i patronen. Dermed er OKIs farvepatroner noget mere avancerede end mange af konkurrenterne, men ikke dyrere.

  Tonerpatronerne er meget lette at installere, og der medfølger i øvrigt fremragende instruktions-ark. Så er printeren klar til brug. De fire farvetromler gør, at den er noget større end tilsvarende sort/hvid-printere. Her står den ved siden af vores trofaste arbejdshest (HP 4050):

  Farveprinteren fylder cirka 25% mere end den sort/hvide model. Den er altså ikke umanerlig stor (400 x 528 x 330 mm), men vejer dog 25 kilo.

  Software

  OKI C5300 kommer med et par letlæste kom-igang-manualer samt hele fire cd'er med forskellig dokumentation og programmel:

  Blandt andet finder vi en 113 siders (velskrevet) dansk manual på en af cd'erne!


  Farvestyring

  Det mest interessante ved en ny farvelaserprinter er selvfølgelig farverne. Traditionelt har farvelaserprintere ikke været særligt gode til fx at udskrive farvefotografier. Men teknologien har udviklet sig, så trykkvaliteten idag er langt bedre end det, man så for fx tre år siden.

  RGB og CMYK

  Men farver er ikke bare farver. Digitalkameraer og pc'er arbejder almindeligvis med RGB-farver, hvor de tre grundfarver (rød, grøn og blå) blandes. Og jo mere farve, jo lysere bliver billedet, da skærmen jo starter med at være sort.

  Farveprintere arbejder med CMYK-farver, hvor papiret starter med at være hvidt, og hvor de fire grundfarver gør billedet mørkere og mørkere, jo mere vi kommer på.

  Forholdet mellem RGB- og CMYK-farver er meget kompliceret, og det hele gøres endnu mere indviklet af alle de individuelle faktorer, der indgår i vurderingen af farver. Det drejer sig fx om lyset, skærmens kvalitet og indstilling, papirkvalitet samt det menneskelige øje og humør ...

  Dermed sagt, at farver i en vis udstrækning er en smagssag, og at det er langt mere kompliceret at vurdere udskriften fra en farveprinter end fra en sort/hvid-printer. Og helsides farvefotos er nok den sværeste opgave, en farveprinter kan udsættes for ...

  Driveren

  For OKI C5300s vedkommende skal man først vælge, om printeren skal arbejde i PCL- eller PostScript-mode. Vi startede med at installere PostScript-driveren, og det var en fejl. Vi gik straks igang med at udskrive helsides farvefotos, men det var ikke helt uproblematisk. Farverne var meget tunge og overmættede. De kunne relativt let korrigeres i Photoshop med en gang Kurvejustering (som beskrevet i vores hæfte ).

  Men det er jo ikke meningen, at hvert billede skal farvejusteres inden udskrift. I stedet skal man indstille printerens driver, så den giver lige trykvalitet, man selv ønsker.

  En opringning til OKI afklarede sagen: Nybegyndere skal starte med PCL-driveren. Den er langt enklere at indstille. I praksis kan man med fordel vælge profilen Digital kamera (i feltet Farvematch) og måske øge lysstyrken med 5%. Så passer farverne ganske godt. Vi udskrev fx farvefotografiet her:


  Klik på billedet for at se den fulde 4½ megapixels-udgave.

  Fotografiet indeholder en stor grøn flade, som er svær at printe godt. Så det kan bruges som testbillede. OKI-printeren med den ny indstilling gav et meget flot resultat!

  Her ser du PCL-driverens brugerflade, der både er let tilgængelig og på dansk:

  Men som nævnt findes der også en PostScript-driver. Den kan justeres på et hav af måder, så også professionelle kan benytte printeren. Alt i alt kommer OKI C5300 med en meget stor og komplet programsamling til farvestyring.

  Heldigvis er det let at finde en god standard-indstilling (med PCL-driveren), som giver flot trykkvalitet af digitale fotografier - for det er nok noget af det vigtigste for mange brugere.


  Konklusion

  For vort eget vedkommende ser vi følgende tre arbejdsopgaver, hvor det vil være en fordel at have en farvelaserprinter i huset:

 • Til udskrift af breve, fakturaer, fotokopier mv. i farver.
 • Udskrift af manuskripter i farver.
 • Udskrift af farvefotografier.

  I det daglige printer vi ofte artikler fra nettet. Og det er en helt anden oplevelse, at få dem i farver. Det samme gælder fotokopierne, som vi tager med vores lille scanner. De bliver utroligt flotte i farver, det er virkelig en fornøjelse! Det samme gælder almindelige breve, invitationer mv., som får en helt ny dimension med en farvelaserprinter.

  I vores daglige arbejde skriver vi manuskripter til de velkendte edb-hæfter fra forlaget Libris. En stor del af arbejdet består i gennemlæsning af papirkopier. Det har hidtil foregået med sort/hvide kopier. Men da vores ny hæfter kommer i farver, er det jo oplagt, at vi også selv kan udskrive dem - og især alle vores illustrationer og billeder - i flotte farver.

  Endelig taler vi om farvefotografier. Vi tager masser af fotos her i huset. Vi tester digitalkameraer og eksperimenterer meget med dem. Ofte er det skønt at kunne lave en A4-stor udskrift, hvilket laserprinteren er perfekt til (da det går så hurtigt). Og vi må sige, at den ny OKI-farvelaser har overrasket os. Mange fotos bliver utroligt flotte!

  Alt det nævnte kunne i princippet ske med brug af en almindelig blæk-printer i farve. Det gør det bare ikke. Inkjetten er efter vores mening alt for langsom og besværlig i daglig brug. Den er også dyr i drift, når det gælder A4-udskrifter.

  Farvelaserprinteren er utrolig let at have med at gøre. Du putter 500 ark almindeligt hvidt papir i magasinet, og så printer du bare løs. Vi er virkelig overraskede - den kan bruges til fotos!

  Vi kan give en klar anbefaling af OKI C5300! Det er en sund og effektiv allround-printer, som de fleste kan få stor glæde af. Vi har faktisk købt een selv!


  Læs også om Adobe RAW plugin til Photoshop.

  Læs om digitale kameraer i hæftet: "Digitalkameraet fra A til Z" og redigering af farvefotos i hæftet "Fotoredigering fra A til Z"


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2003 by Michael B. Karbo.